همه چیز در مورد ویتامین C
در این مطلب همه چیز در مورد ویتامین C را توضیح خواهیم داد.
عملکرد ویتامین C در بدن
ویتامین C (آسکوربیک اسید) یک ویتامین محلول در آب است که اثرات زیادی در سلامتی ما دارد. این ویتامین در تشکیل عروق خونی، ساخت کلاژن و بهبود زخم ها نقش دارد.
اثرات آنتی اکسیدانی این ویتامین از سلول های بدن در برابر استرس اکسیداتیو (عامل موثر در بروز بیماری های مزمن) محافظت می کند. در اینجا به بخش از این نقش ها اشاره می کنیم:
کاهش ریسک بیماری های مزمن
اثر آنتی اکسیدانی قوی ویتامین از طریق کاش التهاب و تقویت سیستم ایمنی در کاهش بروز بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی عروقی، سرطان و دیابت نقش دارد.
کنترل فشارخون
دریافت ویتامین C ممکن است در کاهش فشارخون نقش داشته باشد. حتی احتمال دارد مکمل یاری با این ویتامین در کنار درمان اصلی پرفشاری خون موثر عمل کند.
اما برای بررسی بیشتر این اثر نیاز به مطالعات بیشتر است.
کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی
از عوامل خطر بروز بیماری های قلبی عروقی میتوان به پرفشاری خون و افزایش کلسترول بد خون اشاره کرد. ویتامین ث ممکن است به کاهش این عوامل خطر کمک کند
در نتیجه در کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی موفق عمل می کند. در نتیجه رژیم غذایی سرشار از منابع غذایی ویتامین ث در کاهش بروز این بیماری موثر است.
پیشگیری از کم خونی فقر آهن
ویتامین C یکی از افزایش دهنده های جذب آهن به حساب می آید. رژیم غذایی سرشار از ویتامین ث نقش مهمی در بیشتر شدن جذب آهن دارد.
مخصوصا در افرادی که گیاهخوار و یا وگن هستند که از منابع گیاهی آهن برای تامین آهن بدن استفاده می کنند. در نتیجه ویتامین ث ریسک بروز کم خونی فقر آهن را می تواند کاهش دهد.
تقویت سیستم ایمنی
عوامل مختلفی در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند. یکی از این عوامل ویتامین C است.
ویتامین ث از طریق کاهش التهاب، افزایش تولید گلبول های سفید خون و تقویت پوست به عنوان خط اول دفاعی می تواند به بهبود سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری های نقش داشته باشد.
بهبود حافظه
اثرات آنتی اکسیدانی و کاهنده التهاب ویتامین ث اثر محافظتی در سلول های عصبی دارد که در کاهش بروز بیماری های عصبی از جمله از دست دهی حافظه و فراموشی موثر است.
مقدار مورد نیاز روزانه
مقدار ویتامین C مورد نیاز در زنان بزرگسال 75 میلیگرم و در مردان 90 میلیگرم است.
این مقدار در افراد سیگاری افزایش پیدا می کند.
این ویتامین محلول در آب است و ذخیره ای در بدن ندارند. در نتیجه نیاز به دریافت روزانه این ویتامین از منابع غذایی داریم.
افراد در معرض خطر کمبود
- افراد با رژیم غذایی ناکافی
- افراد با مصرف زیاد الکل
- افراد مبتلا به انورکسیانروزا
- سیگاری ها
- افرادی که تحت دیالیز هستند
علائم کمبود
ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و ذخیره چندانی در بدن ندارد. در نتیجه برای تامین نیاز روزانه باید از منابع غذایی حاوی ویتامین C مصرف کرد.
در صورتی که منابع غذایی این ویتامین مصرف نشود، کم کم علائم کمبود این ویتامین ظاهر می شود. در زیر به علائم کمبود ویتامین C اشاره می شود.
پوست خشن و ناهموار
ویتامین C در سنتز کلاژن نقش دارد در نتیجه دریافت ناکافی آن به مشکلات پوستی منجر می شود. پوست مرغی شدن قسمت هایی از بالای بازو و ران می تواند از علائم کمبود این ویتامین باشد.
پوست خشک و آسیب دیده
پوست سالم نیاز به دریافت ویتامین C کافی دارد. ویتامین C بدن را از استرس های اکسیداتیو و شرایط التهابی مانند برخورد نور خورشید به پوست و آلوده کننده های محیطی مانند دود سیگار محافظت می کند.
همچنین ویتامین C در سنتز کلازن و جوان سازی پوست نقش دارد. در نتیجه کمبود دریافت این ویتامین منجر به بروز آسیب به پوست بدن می شود.
کبود شدن
کمبود ویتامین C از طریق اختلال در سنتز کلازن منجر به تضعیف ساختار عروق می شود. در نتیجه عروق آسیب پذیر منجر به راحت کبودی شدن بدن می شوند.
تاخیر در ترمیم زخم ها
یکی از علائم کمبود ویتامین C ، تاخیر در ترمیم زخم هاست. ویتامین C به دلیل نقش در سنتز کلاژن در ترمیم زخم ها نقش دارد.
کاهش سیستم ایمنی
ویتامین C ، یکی از ویتامین های مهم در حفظ سیستم ایمنی است. در نتیجه در اثر کمبود این ویتامین ابتلا به عفونت ها راحت تر رخ می دهد. بقیه ویتامین های تاثیرگذار در سیستم ایمنی را اینجا بخوانید.
لکه های قرمز رنگ اطراف فولیکول های مو
تشکیل لکه های قرمز در اطراف فولیکول های مو از علائم کمبود ویتامین C است.
مفاصل دردناک و متورم
مفاصل هم به دلیل محتوی کلاژن تحت تاثیر کمبود ویتامین ث قرار میگیرند. در نتیجه کمبود این ویتامین به دردناک شدن و متورم شدن مفاصل منجر می شود.
علائم شدیدتر در صورت عدم دریافت ویتامین ث در طولانی مدت بروز می کنند شامل:
ناخن های قاشقی با خطوط و یا نقاط قرمز رنگ،
استخوان های ضعیف،
خونریزی لثه،
آنمی فقر آهن،
خستگی شدید و
تغییرات مود و
افزایش وزن
از علائم کمبود این ویتامین در طولانی مدت هستند.
منابع غذایی ویتامین C
فلفل دلمه ای
هر 100 گرم فلفل دلمه ای سبز حاوی 242 میلیگرم ویتامین C است. همچنین حاوی ترکیباتی است که در کاهش التهاب و درد نقش دارد.
جعفری
هر دو قاشق چایخوری جعفری حاوی 10 میلیگرم ویتامین C است. همچنین جعفری از جمله سبزیجات برگ سبزی است که حاوی آهن است. ویتامین C موجود در آن هم به جذب بیشتر آهن کمک میکند.
پرتقال
هر یک عدد پرتقال متوسط حاوی 70 میلیگرم ویتامین C است. همچنین حاوی ویتامین A، فسفر و پتاسیم است.
اسفناج
هر 100 گرم اسفناج حاوی 130 میلیگرم ویتامین C است. همچنین اسفناج حاوی ویتامین آ، پتایم، کلسیم، منگنز، فیبر و فولات است.
کلم
هر یک لیوان کلم حدود 80 میلیگرم ویتامین C تامین می کند. کلم علاوه بر ویتامین C حاوی ویتامین کا و کاروتنوئیدها است. آنتی اکسیدان های موجود در کلم خاصیت ضدالتهابی زیادی دارند.
کیوی
یک کیوی متوسط شامل 71 میلیگرم ویتامین C است. مصرف کیوی در کاهش التهاب و بهبود سیستم ایمنی موثر است.
بروکلی
100 گرم بروکلی شامل 89 میلیگرم ویتامین C است. مطالعات مختلفی نشان می دهند مصرف سبزیجات خانواده کلم در کاهش استرس اکسیدتیو، بهبود ایمنی و کاهش ریسک سرطان و بیماری های قلبی عروقی نقش دارد.
لیمو شیرین
هر 100 گرم لیموشیرین حاوی 77 میلیگرم ویتامین C است. همچنین لیموشیرین حاوی آنتی اکسیدان های فراوان هم هست.
توت فرنگی
100 گرم توت رنگی شامل 59 میلیگرم ویتامین C است. توت فرنگی حاوی آنتی اکسیدان های فراوانی است که می تواند در پیشگیری از سرطان، دیابت و بیماری های مزمن موثر است.